آموزش فارکس شمسیان

تفاوت نمودار لگاریتمی با حسابی چیست ؟

نمودار لگاریتمی و حسابی

تفاوت نمودار لگاریتمی با حسابی چیست ؟ به طور کلی نمودارهای تحلیل از دو محور (عمودی و افقی) تشکیل شده اند. که هر یک از آن ها نمایانگر یک مورد خاص هستند: محور عمودی Y و افقی X که از محور عمودی برای نمایش قیمت و افقی برای نمایش زمان استفاده می شود. محور y که در واقع نشان دهنده تغییرات در قیمت سهام می باشد، دارای دو مقیاس حسابی و لگاریتمی است. شخص تحلیل گر با توجه به نوع مقیاسی که قرار است انجام دهد از یکی از این تکنیک ها استفاده می کند. اغلب نرم افزارهای تحلیلی سبک تغییر قیاس را به راحتی انجام می دهند و سبک های مختلفی از نمودارها را به نمایش می گذارند.

اما مسئله ای که وجود دارد و اغلب تحلیل گران و معامله گران با آن رو به رو اند این است که نمودار حسابی بهتر است یا لگاریتمی؟ در همین راستا در این مطلب به طور کامل به بررسی تفاوت بین این دو مورد در تحلیل تکنیکال خواهیم پرداخت.

آشنایی در این رابطه به شخص تحلیلگر کمک می کند تا در تحلیل های خود اشتباهات فاحشی را نداشته باشد. با ما همراه باشید…

تفاوت نمودار لگاریتمی و حسابی

تفاوت نمودار مقیاس لگاریتمی با حسابی چیست؟

  • از نمودار حسابی اغلب در محدوده های قیمتی پایین و نوسانات کوتاه مدت استفاده می شود. در صورتی که در تحلیل های بلند مدت به دلیل قیمت های بالاتر از نمودار لگاریتمی استفاده می شود.
  • حرکات و تغییرات در چارت لگاریتمی واقعی تر است و از طریق آن معامله گران می توانند میزان دقیق سود و حد ضرر خود را به صورت درصدی محاسبه کنند. علی الخصوص در تغییرات قیمتی بیشتر از 100 درصد.
  • استفاده از نمودار لگاریتمی در بورس کاربرد زیادی دارد، چرا که با استفاده از نرم افزارهای فیبوناچی قیمت، می توان نقاط حمایتی و اهداف قیمتی را بهتر به دست آورد. برای مثال: در نرم افزار متاتریدر ، فیبوناچی پروجکشن و همچنین اکسپشن، انجام محاسبات با دقت بیشتری انجام می شود و کم تر اشتباه رخ می دهد.

برای درک بهتر تفاوت این دو مورد به مثال ذیل توجه کنید:

برای مثال شخصی را در نظر بگیرید که سهام شرکت ملی صنایع مس را با قیمت 200 تومان خریده است و بعد از مدتی قیمت این سهام افزایش پیدا کرده و شخص روی قیمت 400 تومان اقدام به فروش کرده است.

اکنون برای بررسی تغییرات قیمت این معامله، 2 روش پیش روی ما قرار دارد:

1- حسابی: از لحاظ عددی اگر در نظر بگیریم قیمت سهام با 200 تومان افزایش رو به رو بوده است. (200=200-400)

2-درصدی: از لحاظ درصدی نیز قیمت با 200 درصد افزایش مواجه شده.

حال شخص دیگری همین سهام را زمانی خریداری کرده است که قیمت هر واحد400 تومان بوده و بعد از مدتی روی قیمت 600 تومان اقدام به فروش کرده است.

محاسبه تغییرات و میزان سود این معامله با مورد اول کاملا یکسان است.

نکته ای که در این رابطه وجود دارد این است که، هر دو معامله گر در واقع قیمت سهامشان به میزان 200 تومان افزایش داشته است، این موضوع در نمودار خطی کاملا یکسان است، اما در نمودار لگاریتمی شرایط از لحاظ کسب سود کاملا متفاوت است، چرا که شخص اول در واقع سود بیشتری به نسبت دومی داشته است.

در این رابطه به تصویر زیر توجه کنید:

نمودار خطی سهام

همان گونه که مشاهده می کنید و در تصویر مشخص است، در نمودار مقیاس خطی یا همان حسابی ارتفاع سود این دو معامله و تغییرات قیمت آن به صورت یکسان است، چرا که اختلاف قیمت هر دو این سهام گذاری 200 تومان بوده و این یعنی ارتفاع باید برابر باشد. اما در نمودار لگاریتمی این خطوط یکسان نخواهند بود.

بیشتر بخوانید: ثبت نام در لایت فارکس

از کدام مقیاس استفاده شود: لگاریتمی یا حسابی؟

با توجه به توضیحاتی که داده شد، در می یابیم که خطوط نمودار و امواج به صورت دقیق و واقعی مشخص نیست، بنابراین اگر بخواهیم با استفاده از این نمودار شرایط بازار را با واقعیت تطابق دهیم، باید تغییرات و نوسانات قیمت به صورت درصدی نمایش و محاسبه داده شود. در این راستا توصیه می کنیم، هرگاه در نمودار خطی(حسابی) حرکت پر شتاب و سریع را مشاهده کردید که بیشتر از 100 درصد تغییر بود بلافاصله برای تحلیل از نمودار درصدی(لگاریتمی) استفاده کنید. توجه داشته باشید که در بازار و معاملات کوچک و کوتاه مدت درصد تغییرات معمولا از 100 درصد کم تر می باشد و این یعنی اختلاف قیمت ها زیاد نیست و استفاده از نمودار حسابی یا لگاریتمی تفاوت چندانی ندارد.

بررسی دیدگاه جان مورفی در این رابطه: 

در حالت کلی نمودارهای قیمت دو نوع اطلاعات را در اختیار تحلیل گران قرار می دهند: قیمت و زمان. در نمودارها، زمان به صورت افقی به نمایش گذاشته می شود که در آن تاریخ ها از چپ به راست حرکت می نمایند. در مقابل مقیاس قیمت نیز به صورت عمودی نمایش داده می شود، از پایین به سمت بالا قیمت ها افزایش پیدا می کند. در نمودار دو روش برای نمایان شدن قیمت وجود دارد که در این بین رایج ترین روش استفاده از مقیاس خطی است.

نمودار خطی:  در نمایش نمودار به صورت خطی هر افزایش قیمت به صورت یکسان رسم می گردد، برای مثال: خط نمایش صعود از 30 به 40 همانند صعود از 70 به 80 نمایش داده می شود، در هر دو این موارد 10 واحد صعود اتفاق افتاده است که این در مقیاس عمودی به صورت یکسان نمایش داده می شود.

نمودار لگاریتمی: در نمودار لگاریتمی در واقع قیمت و تغییرات آن به صورت درصدی اندازه گیری و نمایش داده می شود. برای اینکه موضوع را بهتر درک کنید، در یک توضیح مختصر می توان گفت حرکت قیمت از نمودار 20 به 30 بسیار بزرگتر از 60 به 70 نمایش داده خواهد شد، دلیل این امر میزان صعود است، به این صورت که از لحاظ درصدی، میزان صعود از نمودار 60 تا 70 نزدیک به 20 درصد رشد است در صورتی که در صعود از واحد 20 به 30 میزان صعود نزدیک به 100 درصد می باشد.

از نظر جان مورفی، تفاوت بین دو مقیاس برای کوتاه مدت زیاد اهمیت ندارد و بیشتر تحلیلگران در حال حاضر از مقیاس حسابی برای تحلیل های خود استفاده می کنند. اما قطعا تفاوت در نمودارهای بلند مدت اهمیت بیشتری خواهد داشت.

در یک نمودار لگاریتمی، صعود قیمت ها در مقایسه با حرکتهای ابتدایی تغییرات کوچکتر نمایش داده می شود و در نتیجه ی آن خطوط روند در نمودارهای لگاریتمی سریعتر شکسته می گردد. طبق این نظرات، هیچ پاسخ قطعی وجود ندارد که استفاده از کدام تکنیک می تواند به نسبت دیگری برتری داشته باشد. با این وجود به کارگیری از هر دو این نمودارها در تحلیل های بلند مدت بسیار ایده آل است و نرم افزارها تغییر مقیاس را از حسابی به لگاریتمی به ادگی انجام می دهند.

ابزارهای تحلیلی و مقیاس لگاریتمی

در نظر داشته باشید اگر از دیتای های خام شرکت های تامین کننده استفاده نمایید، این اطلاعات در ابتدا تنها قابلیت این را دارند که به صورت حسابی نمایش داده شوند و زمانی که وارد ابزارهای تحلیل تکنیکال شدند، در صورت اجرا نمودارها مقیاس به صورت حسابی نمایان خواهد شد و این نکته نیز وجود دارد که در همه نرم افزارها امکان تبدیل نمودار از حسابی به لگاریتمی فراهم نمی باشد. به عنوان نمونه: در نرم افزار متاتریدر 4 امکان قیاس بر اساس نمودار لگاریتمی وجود ندارد و نمودار لگاریتمی در متاتریدر 5 در دسترس و قابل استفاده است.

حالا که می دانید، تفاوت نمودار لگاریتمی با حسابی چیست ؛ توجه داشته باشید که در نمودار لگاریتمی فقط محور قیمت است که به صورت درصدی نمایش داده می شود و قیمت زمان به صورت خطی باقی خواهد ماند. 

نمودار لگاریتمی در متاتریدر5

نتیجه گیری:

در این مقاله به طور کامل بررسی کردیم که تفاوت نمودار لگاریتمی با حسابی چیست ؟ و طبق مطالب دیدیم که بر خلاف نمودارهای حسابی در نمودار لگاریتمی درصد تغییرات قیمت قابل مشاهده و مقایسه است. در نمودارهای لگاریتمی هنگام ترسیم نقاط از درصد تغییرات استفاده می گردد و به همین دلیل است که در واحد های مختلف تغییرات به صورت برابر نشان داده نمی شود. اما در مقابل در مقیاس حسابی برای رسم خطوط نمودار از فاصله های مساوی بین مقادیر استفاده می گردد.

در یک نمودار لگاریتمی درصد کاهش و افزایش قیمت وزن دهی می شود، این در حالی است که در نمودار حسابی مقدار حقیقی و مشخصی از سود آوری و روند قیمت نمایش داده نمی شود. بیشتر تحلیل گران و تریدر ها بر این باورند که اگر درصد تغییرات قیمت بیشتر از صد باشد، بهتر است تا ما از نمودار لگاریتمی استفاده کنیم، چرا که تحلیل ها در این نمودار به واقعیت بازار بورس نزدیکی بیشتری دارد.

به این مطلب چند ستاره میدهید؟
[Total: 3 Average: 4]
مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درباره ما

تیم تحلیلی نیما شمسیان در سال 88 شکل گرفت که شامل با تجربه ترین و همچنین موفق ترین تریدر های ایرانی بود ، لذا تصمیم به ایجاد سایتی کردیم تا دانش و مهارت های خود را به سایر افراد بصورت رایگان ارائه دهیم . اسم سایت دلیل بر این نمیشود که فقط در باینری فعالیت داریم بلکه بازار اصلی ما فارکس و ارز های دیجیتال میباشد . پیشنهاد میشود حتما عضو کانال تحلیل های روزانه شوید چرا که دیدگاه شما را به کلی نسبت به تحلیل کردن بازار تغییر میدهد .

بروکر و صرافی های برتر

شبکه های اجتماعی ما